Een kijkje in de keuken

Leesvoer!

Onze blog

De video trends voor 2016 – Deel II : Fo Sho!

M eneer van Dale zegt dat een ‘trend’ een ‘ontwikkelingslijn’ is. Om precies te zijn; een ontwikkelingslijn met een ‘neiging en/of richting’. Nou vind ik het woord ‘neiging’ een tikkeltje aan de vage kant. Iets met; “Het zou zo maar kunnen, maar het zou ook zomaar niet kunnen.” In deel II kijken we dus nog niet naar de trends, maar eerder alvast naar de ‘zekerheidjes’. De zaken waar we onze handen voor in het vuur durven steken.

De vraag is niet of, maar wanneer?

Laten we beginnen met de grootste en misschien ook wel de meest voorspelbare:

1. Mark en zijn kornuiten komen eraan!

F acebook gaat een prominente plek nemen als platform om je social video en branded video content aan de man te brengen. Mark en co zijn de concurrentie met Youtube vol aangegaan en dit doen ze door video welke ge-upload wordt naar Facebook, voorrang te geven op video die doorgelinkt wordt naar Facebook (bijvoorbeeld van Youtube). Dit betekent niet dat je Youtube moet vergeten; doe ze gewoon beiden!

Of je het nou wil of niet…

Facebook draait geen pre-roll (reclame voor de start van de eigenlijke video) omdat ze video’s automatisch afspelen. Dit met de gedachte dat 99% van de gebruikers afhaakt wanneer er eerst reclame komt. Je hoeft dus niet op play te drukken, maar krijgt de video -al scrollend en dus misschien een tikkeltje ongevraagd- gewoon meteen door je strot gedouwd. Zorg er dus voor dat die eerste paar seconden tellen, want voordat je het weet is de kijker alweer verder gescrolled! Weet je dat je content niet sterk genoeg is om de aandacht van mensen lang vast te houden, maak dan korte videos of gooi de kern/boodschap zo ver mogelijk naar voren. Als het echt drama is: knal in ieder geval je logo in de eerste paar seconden. Trouwens, als het zo ver komt, druk dan even op de contact knop; lossen wij het voor je op.

2. Wie had dit ooit gedacht? Verticale video werkt!

V erticale video? In alle eerlijkheid? Onze haren gaan er van (woordgrap in 3.. 2.. 1) overeind staan, maar Snapchat snoert meteen elke naysayer van verticaal gefilmde video de mond: verticale video wordt namelijk 19% vaker bekeken dan de meer traditioneel geschoten horizontale video. Youtube’s mobiele apps hebben al geruime tijd een verticale player en het wordt steeds normaler (en meer geaccepteerd) om video verticaal af te spelen. Kijk dus niet raar op, als je meer en meer verticaal geschoten video terug ziet komen op je smartphone.

Het ‘mag’ namelijk…
Read more

De video trends voor 2016 – Deel I : De cijfers.

M et 2015 achter de rug en 2016 vers in de startblokken is er geen beter moment om niet alleen snel terug te kijken op het afgelopen jaar, maar om ook maar meteen de trends op het gebied van video voor 2016 op een rijtje te zetten. Dat scheelt jou weer het hele internet afstruinen. Geen dank!

Wat kunnen we in 2016 verwachten?

Omdat we dit niet één, twee, drie kwijt kunnen in een kort stuk en de kans groot is dat je Sjaak Afhaak wordt als je 1.500+ woorden op je bord gesmeten krijgt, knippen we deze blog in drie delen. Laten we in Deel I beginnen met wat cijfers:

Waar in begin 2015 nog maar 20% van de bekeken videos op het wereldwijde web plaatsvond op een mobile device, stijgt dit percentage naar bijna 50 dit jaar.

Dus bijna de helft van ALLE video wordt bekeken op een smartphone of tablet.

Van de videos die ‘mobiel bekeken werden’ is de bijna de helft (45%) KORTER dan 6 minuten.

Kort en krachtig dus!

Cisco (toch geen kleine jongen en een grote speler op het gebied van internet data) verwacht dat -nog voordat 2018 voorbij is- 69(!!) procent van al het internet verkeer bestaat uit video. NEGENENZESTIG PROCENT. Nog geen jaar later is dit al gegroeid naar 80 procent.

Kijkend naar twee andere grotere spelers die hun data op een iets andere, ‘socialere’ manier vergaren (Facebook en Youtube) zetten we de volgende feiten op een rijtje:

We zien op onze Facebook feed 3.6 keer meer videos per dag dan we vorig jaar zagen op any given day. Van alle mensen die op een dag videos voorbij zien komen, klikt in ieder geval de helft op in ieder geval 1 video. Even een cijfer die misschien iets schrikbarender is; Dagelijks zijn er alleen al op Facebook 8 MILJARD video views. En Facebook is net -koud twee jaar- begonnen met video aanbieden.

Als we even de aanstichter van dit alles – Youtube- onder de loep nemen dan komen we tot de volgende conclusies:

Youtube heeft 1 miljard gebruikers. Dat betekent dat 1 op de 5 mensen op deze wereld de moeite heeft genomen om een account aan te maken. Da’s een boel. Het aantal uur dat we naar filmpjes kijken op Youtube groeit elk jaar met gemiddeld 60 procent.

Elk jaar weer. Keer. Op Keer.

Read more